Faceți căutări pe acest blog

vineri, 7 februarie 2025

DECALOGUL o lege veche pe care oamenii o considera depasita nenecesara ... este totusi Legea lui Dumnezeu care asigura armonia cerului ... ceea ce lipseste cel mai mult acestei planete zbuciumate, razvratite si nefericita !

     Relaţia părinte-copil, (mai ales mamă-copil) începe încă din primele zile de viaţă. Copilul mic va simţi imediat afecţiunea, indiferenţa sau respingerea şi va reacţiona şi se va forma ca om în funcţie de ce şi cât primeşte. Părinţii sunt primii reprezentanţi ai lui Dumnezeu în viaţa micuţilor, iar calităţile dobândite în această perioadă trebuie menţinute toată viaţa. Chiar Domnul Isus a spus: „Dacă nu vă veţi întoarce şi nu veţi deveni ca nişte copilaşi cu nici un chip nu veţi intra în împărăţia cerurilor. Oricine se va smeri ca acest copilaş va fi cel mai mare în împărăţia cerurilor.” (Matei 18:3-4) Bucuria, sinceritatea, curăţia sufletească sunt doar câteva din calităţile pe care omul ar trebui să le păstreze toată viaţa



    Cele Zece Porunci au fost date poporului Israel într-o vreme când celelalte popoare se închinau la diverse zeități reprezentate prin personaje mitologice, animale sau obiecte, fiindu-le atribuite două însușiri fundamentale: bunătate sau răutate. Foarte mulți oameni se închinau și aduceau jertfe zeilor răi, doar cu scopul de a-i îmbuna și a le potoli mânia. Nu se punea problema dragostei de zeu... În acest context istoric, poporul evreu primeşte revelația (descoperirea) adevăratului Dumnezeu, Creatorul universului, Dumnezeul care a facut cerul și pământul, și începea să înțeleagă iubirea și puterea Sa. Astfel va fi eliberat de teama de spirite rele. Odată cu închinarea la adevăratul Dumnezeu, oamenii au renunțat la politeism, pricepând că Hristos - eliberatorul și mântuitorul - Fiul lui Dumnezeu a învins pe temutul vrăjmaș, pe Diavolul, eliberându-i din robia păcatului. Astfel s-a facut posibilă împăcarea omului neascultător, căzut în păcat, cu Tatăl ceresc. Cele Zece Porunci sunt date pentru a stabili o relație corectă între Dumnezeu și om (primele patru porunci), și între om și aproapele său (ultimele șase porunci). Relațiile sunt bilaterale, cu implicarea ambelor persoane, fie că e vorba de Dumnezeu, fie că e vorba de om. Istoria a confirmat că în timp ce Dumnezeu a fost statornic în iubirea și făgăduințele Sale - trimițând chiar pe unicul Său Fiu pentru a ridica păcatele lumii prin moarte de cruce - omul a fost adesea neascultător și nestatornic în relațiile cu Domnul, dar și cu semenii, încălcând  poruncile  primite.
    Consecințele încălcării lor au fost necazuri, dezastre pe toate planurile vieții sociale și individuale. De asemenea efectele nefaste s-au văzut nu doar în planul material, ci și în cel afectiv. Pentru cunoașterea exactă, nemijlocită a Decalogului, vă fac invitația de a-l citi așa cum Biblia îl prezintă în câteva locuri (Exodul 20, Deuteronomul 5). Vocea și interpretarea cea mai autorizată este cea a lui Isus Hristos, cel care sintetizează astfel Decalogul: “Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, și cu tot cugetul tău”, și “Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Matei 22:37-39). Tot Isus Hristos ne oferă un răspuns pentru întrebările curente: “Să nu credeți că am venit să stric Legea sau proorocii, am venit nu să stric, ci să împlinesc. Căci adevărat vă spun, câtă vreme nu va trece cerul și pământul, nu va trece o iotă sau o frântură de slovă din Lege, înainte ca să se fi împlinit toate lucrurile.” (Matei 5:17-18). Ce vor să spună aceste cuvinte? Simplu! Că legea este veșnică, asemeni Evangheliei și Cuvântului scris (Sfânta Scriptură), că este nepieritoare, neschimbătoare și universală.
     Ce ar însemna ca o lege fizică arhicunoscută (legea gravitației spre exemplu), să nu mai aibă efect asupra viețuitoarelor și obiectelor? Sau să acționeze când și când, ori în anumite locuri doar? S-ar crea o stare de imponderabilitate totală sau locală în care singura lege ar fi... haosul. Folosind o comparație cu o lege cunoscută în zilele noastre, și anume legea circulației rutiere, și făcând o minimă analogie, vedem că încălcarea legii are efecte dramatice. În ambele cazuri pot fi situații în care urmările nu apar imediat. Poți trece pe culoarea roșie a semaforului fără să provoci un accident. Poți chiar să nu fii sancționat pentru faptă. Dar dacă repetarea devine obișnuință, consecințele nu vor întârzia să apară. Este la fel cu poruncile Domnului. Și dacă în societatea noastră este dezechilibru, instabilitate și răsturnare necurmată a valorilor, de ce să ne eschivăm, de ce să privim tot unde nu trebuie? De ce să dăm vina mereu pe altceva? Pentru ca anumite cuvinte să nu rămână doar noțiuni de dicționar, cum ar fi iubire, respect, onoare, dreptate, să luăm aminte la cele zece cuvinte (Decalog). 
  Despărțirea de Dumnezeu are, mai mult decât atât, consecințe și pentru viața aceasta, cât și pentru cea veșnică. Iar “viața veșnică este aceasta: să te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu.” (loan 17:3) Cine nu vrea viață veșnică? În aceste zile de iarnă este cel mai propice timp, căci toți vorbesc despre Isus Hristos. Însă aici nu este vorba doar de “vorbe”.
  Cunoașterea de Dumnezeu înseamnă ascultarea de Cuvântul Lui. Este vreo poruncă neadevărată, nefolositoare, neimportantă? Și oare este vreun logos din cele zece de nerostit, de neascultat? 
                                                                                                                                              Revista PROLOGOS - decembrie 2002


Așa vorbește Domnul, Răscumpărătorul tău, Sfântul lui Israel: "Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău, te învăț ce este de folos și te călăuzesc pe calea pe care trebuie să mergi! O, de ai fi luat aminte la poruncile Mele, atunci pacea ta ar fi fost ca un râu și fericirea ta ca valurile mării!" Isaia 48,17-18

PRIMA PORUNCĂ

Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, care te-a scos din ţara Egiptului, din casa robiei. Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine.(Exodul 20.2-3)

    După ce Dumnezeul cel viu îşi descoperă existenţa şi îşi arată puterea în faţa evreilor şi a egiptenilor, scăpându-i pe primii din robie, şi lovindu-i pe ceilalţi prin zece plăgi greu suportabile (culminând cu pierderea tuturor întâilor născuţi), conduce poporul abia eliberat la poalele muntelui Sinai, unde rosteşte cele Zece Porunci, porunci de ascultare şi recunoaştere faţă de unicul Creator şi Stăpân al universului.
    Aşadar, adevăratul Dumnezeu descoperit în Biblie este Creatorul cerului şi al pământului, fiinţa supremă care există prin Sine însuşi, omniprezent şi omnipotent, veşnic şi iubitor. „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât a dat pe singurul Său Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.” (loan 3:16)
In realitate noi oamenii II căutăm şi II primim pe Dumnezeu ca pe o ultimă speranţă, pe un pat de moarte, sau după o boală prelungită şi gravă, când toate încercările obişnuite au dat greş, sau când strâmtorările vieţii au devenit de nesuportat şi nu s-au găsit rezolvări pe nici o altă cale. Cei mai mulţi oameni nu simt nevoia ajutorului lui Dumnezeu atâta timp cât le merge bine, dar îl caută cu disperare la necaz! Partea bună a lucrurilor este aceea că Dumnezeu este îndelung răbdător şi îi iubeşte, răspunzându-le la nevoie. Dar ar fi mult mai bine dacă am învăţa că Dumnezeu trebuie să fie Cel dintâi în toate lucrurile, nu numai la necaz. Şi să nu uităm că Dumnezeu iubeşte pe păcătos, dar nu iubeşte păcatul!

Dacă nu-I acorzi lui Dumnezeu primul loc în viaţa ta, este ca şi cum nu I-ai acorda nici unul.

    Apostolul loan ne spune în Evanghelia sa: „La început era Cuvântul şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu. El era la început cu Dumnezeu. Toate au fost făcute prin El, şi nimic din ce a fost făcut nu a fost făcut fără El.”
    Acesta este Creatorul nostru! Dar noi cine suntem şi ce facem? Vrem să II recunoaştem?
   Să nu uităm că El ne-a cunoscut şi iubit înainte ca noi să ne dăm seama că existăm, chiar înainte ca noi să ne naştem. Din întreg Cuvântul Său deducem că Dumnezeu este dragoste, dreptate, milă, adevăr şi îndelungă răbdare. Dar haideţi să vedem ce ne spune cineva care L-a cunoscut foarte bine, şi anume profetul Isaia: „Nu ştii? N-ai auzit? Dumnezeul cel veşnic, Domnul, Creatorul marginilor pământului, El nu oboseşte, nici nu poate fi golit de putere; priceperea Lui nu poate fi pătrunsă.” (Isaia 40:28)
    „El stă deasupra cercului pământului şi locuitorii lui sunt ca nişte lăcuste înaintea Lui; El întinde cerurile ca un văl subţire şi le lăţeşte ca un cort, ca să locuiască în el.” (Isaia 40:22)

„Eu, Eu sunt Domnul şi afară de Mine nu este nici un Mântuitor!” (Isaia43:ll)

„Eu sunt Cel dintâi şi Cel de pe urmă, şi afară de Mine nu este alt Dumnezeu.” (Isaia 44:6)

    Dumnezeul adevărat ştie viitorul şi spune sfârşitul de la început, lucru pe care nici un idol sau alt dumnezeu nu-l poate face: „ ... spuneţi-ne ce se va întâmpla, ca să ştim că sunteţi dumnezei; faceţi măcar ceva bun sau rău, ca să vedem şi să ne uimim cu totii.” (Isaia 41:23)
    Porunca conţine o făgăduinţă (împlinită) de eliberare şi biruinţă, dar şi o oprire de la închinarea adusă altor dumnezei. Şi chiar dacă astăzi mulţi oameni civilizaţi nu se mai închină la zei păgâni din lemn sau piatră, aur sau argint, descoperim că alţi dumnezei se interpun cu perfidie între Dumnezeul cel viu şi om. Câţiva dintre aceştia sunt televizorul, calculatorul, maşina, funcţia, hobby-ul. Sunt chiar oameni cărora li se acordă mai multă atenţie şi importanţă decât ar trebui (în domenii de artă, politică, etc) şi care devin astfel idoli (unii chiar sunt numiţi aşa). Enumerările pot continua cu atâtea alte obiecte, lucruri, pasiuni care răpesc timpul şi energiile pe care omul ar trebui să le acorde lui Dumnezeu. Mâncarea şi băutura ce depăşesc limitele normalului pot deveni idoli. Un proverb spune că ar trebui să mâncăm pentru a trăi, nu să trăim pentru a mânca. Multe alte lucruri bune în sine pot deveni idoli: popularitatea, învăţătura, jocul, diverse acţiuni şi activităţi care devin pasiuni înrobitoare şi de care ascultăm orbeşte.

                                                                                                                          Revista PROLOGOS - ianuarie 2003

PORUNCA  A  DOUA

Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinţilor în copii până la al treia şi a patrulea neam al celor ce Mă urăsc; şi Mă îndur până la al miilea neam de cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele"(Exod 20:4-6)
   
Cel care a rostit cele 10 porunci este Dumnezeu, fiinţa supremă care există prin Sine însuşi - spre deosebire de toate celelalte fiinţe create care există prin bunăvoinţa şi harul Lui. Poruncile trebuie privite şi înţelese prin prisma însuşirilor Creatorului - iubire şi raţiune în primul plan, dar şi prin toate celelalte însuşiri pozitive care-L caracterizează: răbdare, bunătate, milă, dreptate etc., punându-ne întrebări faţă de intenţiile lui Dumnezeu: de ce ni le-a dat? ce doreşte de la noi? ne vrea binele? ne iubeşte? Dragostea pe care Dumnezeu a dovedit-o prin trimiterea Fiului Său Isus Hristos ca salvator al omenirii căzute în păcat, dezvoltă în om încrederea într-un Dumnezeu care-i doreşte binele şi stabileşte o relaţie tot mai apropiată între Creator şi om, asemenea relaţiei dintre un părinte şi copilul său. De multe ori copiii nu înţeleg intenţiile părinţilor (nu-i ascultă şi nu au încredere în ei, dar au încredere în alţi "binevoitori” care de fapt nu doresc decât să se folosească de ei şi serviciile lor - vezi parabola fiului risipitor), pe când părinţii doresc să-i scutească de experienţele nefericite şi de consecinţele lor, de irosirea tinereţii într- un mod de viată care nu le aduce sănătate fizica şi morală, să-i ferească de traumele psihice ale unor "prietenii" şi experienţe nepotrivite. Şi Dumnezeu, care cunoaşte viitorul, doreşte să ne ferească de evenimentele care ne-ar putea afecta negativ viaţa, sănătatea, relaţiile cu cei din jur, puterea de muncă etc. Raţiunea lui Dumnezeu este infailibila având la bază dreptatea, corectitudinea, adevărul, înţelepciunea, prevederea. 
In prima poruncă s-a spus: "să nu ai alţi dumnezei afară de Mine". Analizând această propoziţie cu rigoarea exactităţii matematice, a logicii, descoperim că alt Dumnezeu nu mai există. Orice altă fiinţă, creatura, obiect, eveniment, fenomen etc. sunt diferite, distincte de Dumnezeu. Atunci de ce era necesară şi a doua poruncă? Nu era prima destul de clară? 
Porunca a doua completează prima poruncă şi oferă în plus lămuriri pentru cunoaşterea caracterului lui Dumnezeu, pentru cunoaşterea consecinţelor neascultării omului. Aşa cum s-a întâmplat şi cu prima pereche de oameni în grădina Edenului, Dumnezeu îi avertizează pe oameni, dar alegerea ascultării sau neascultării, cu consecinţele de rigoare, îi aparţine omului. Mai mult, Dumnezeu în marea Lui înţelepciune şi cunoscându-l bine pe om, prevede posibilitatea neascultării de Cuvântul Său. Această atitudine s-a manifestat chiar la poporul ales. Deşi, poporul a tremurat văzând manifestările supranaturale de pe munte, în scurt timp a uitat de adevăratul Dumnezeu şi, în timp ce Moise primea tablele legii, el, poporul acesta care tocmai ieşise din robia Egiptului şi-a făcut un vitei de aur şi a spus: "Israele! Iată Dumnezeul tău care te-a scos din tara Egiptului."
A doua poruncă ne reaminteşte să nu ne facem chipuri sau asemănări de lucruri care sunt sus în cer, pe pământ sau în apă, dar nici să ne plecăm sau să slujim lor. 
Dumnezeu este o fiinţă spirituală şi doreşte ca închinarea să I se aducă în spirit şi adevăr - "Dumnezeu este Duh; şi cine se închină Lui, trebuie să I se închine în duh şi în adevăr" (Ioan 4:24). 
Aşadar, porunca întâia II prezintă pe Dumnezeu ca singurul Dumnezeu, iar porunca a doua prezintă natura Sa - spiritualitatea - evidenţiind diferenţa faţă de lucrurile materiale şi reprezentări, oricare ar fi ele. 
Mulţi se lasă amăgiţi argumentând că de fapt se închină la ceea ce reprezintă chipul şi nu la materialul în sine. Dar care copil s-ar duce la fotografia tatălui sau şi i-ar cere ceva, în loc să meargă direct la tatăl său şi să vorbească cu el ?! 

                                                                                                                   Revista PROLOGOS - februarie 2003

PORUNCA  A TREIA

Să nu iei în deşert Numele Domnului, Dumnezeului tău ; căci Domnul nu va socoti nevinovat pe acela care va lua în deşert Numele Lui” (Exodul 20:7)


     Dintre poruncile care stabilesc relaţiile între Dumnezeu şi om, primele patru, aceasta este porunca cea mai scurtă, cea mai concisă, fiind cuprinsă într-un singur verset. Cuvântul care ne pune într-o oarecare încurcătură este „deşert”, aici contextul „în deşert”. De ce suntem în încurcătură? 

Pentru că este o traducere din limba ebraică. Şi orice traducere are un grad mai mare sau mai mic de precizie şi fidelitate, în funcţie de pregătirea traducătorului - cunoaşterea celor două limbi, a nuanţelor cuvintelor folosite, a culturii popoarelor respective - cât şi de profunzimea înţelegerii operei traduse. Orice traducător poartă o mare răspundere, mai ales când este vorba despre o scriere de o asemenea importanţă cum este Biblia. Traducerea reflectă într-o măsură mai mare sau mai mică subiectivismul traducătorului. Explicaţia găsită în DEX pentru „în deşert” este: în van, zadarnic; iar într-o versiune a Bibliei, în subsolul paginii, textul este redat astfel: pentru a minţi (referire la a doua propoziţie din versetul 7, adică „Domnul nu va socoti nevinovat pe acela care va minţi în Numele Său”). După aceste lămuriri poate prea concentrate, dar necesare, să ne reamintim că Dumnezeu este Sfânt atât ca Persoană cât şi prin Numele Său. De aceea Numele Său nu poate fi folosit cu uşurinţă pentru a acoperi minciuna, pentru jurăminte false (Matei 5:34-37), în situaţii şi locuri în care rostirea Numelui Său ar fi o insultă pentru Sfinţenia Sa. Această poruncă arată încă o dată natura şi caracterul lui Dumnezeu, condamnând lipsa de respect faţă de Persoana Sa, Numele Său, Legea Sa, casa unde I se aduc rugăciuni, mulţumiri şi închinare.

     Din cele mai vechi timpuri, jurământul mincinos (sperjurul) a fost considerat o insultă morală gravă, o infracţiune, fiind condamnată de instanţele de judecată, iar la unele popoare fiind pedepsit chiar cu moartea. Cu toate acestea, unii au făcut dinmărturia mincinoasă chiar o profesie, mai mult sau mai puţin plătită. Adesea Numele lui Dumnezeu este amintit în locuri şi activităţi pe care cu siguranţă El nu le aprobă. într-o lume în care binele şi răul se confruntă în orice împrejurare, este important a face diferenţa între sfânt şi profan, fără a abuza prea mult de mila şi răbdarea lui Dumnezeu, adică a face rău cu buna ştiinţă zicând că vom fi iertaţi. Chiar Isus Cristos le spunea adesea celor pe care-i vindeca de suferinţele şi bolile lor: du-te şi nu mai păcătui ca să nu-ţi fie mai rău. Legea dată de Dumnezeu şi învăţăturile Sale descoperite prin gura prorocilor şi oamenilor aleşi de El, sunt sfinte pentru că stau la temelia unor relaţii corecte între Creator şi om, dar şi între oameni urmărind pacea, dreptatea, respectul, iubirea, mila şi ajutorul celor aflaţi în nevoi materiale sau spirituale, astfel încât toţi să aducă slavă Numelui Său. Locul unde se aduc rugăciuni, mulţumiri şi închinare lui Dumnezeu trebuie privit cu respect, iar cei care vin aici trebuie să vină cu gânduri curate şi inimi deschise spre Cuvântul lui Dumnezeu, pentru a primi şi aplica în viaţă învăţăturile divine. Nu este îngăduit a veni cu gânduri rele, de răzbunare, cu sentimente de ură şi invidie, căci Domnul Isus a adus contemporanilor Săi o poruncă nouă: iubirea şi binecuvântarea vrăşmaşilor, viaţa Sa fiind un exemplu elocvent, justificând numele de Miel al lui Dumnezeu. încălcarea acestei porunci se face şi prin neacordarea respectului cuvenit căsătoriei şi familiei, considerate sfinte. Căsătoria trebuie privită cu mare responsabilitate, ca o legătură pe viaţă între doi oameni care urmează să fie binecuvântaţi de Dumnezeu cu daruri speciale - copiii - care trebuie să cunoască de mici pe Dumnezeu prin părinţi. în concluzie, porunca a treia ne atenţionează că avem datoria de a respecta (şi iubi) pe Dumnezeu şi Numele Său. Această atitudine izvorăşte din inimile noastre şi se manifestă în gândurile, vorbele şi faptele zilnice. La baza acestei atitudini stă înţelegerea noastră, hotărârea noastră de a-L asculta pe Dumnezeu, care este Creatorul nostru, care prin Fiul Său Isus Cristos ne-a arătat că este Tatăl nostru, care ne iubeşte şi ne vrea binele, care vrea să ne apere de suferinţe şi dureri într-o lume în care răul (încă) există şi se manifestă în diverse chipuri în noi şi în jurul nostru. 

     Ca şi celelalte porunci, porunca a treia promite binecuvântări pentru ascultare, dar şi pedepse pentru neascultare! Şi nu putem încheia decât aşa cum ne-a învăţat Domnul Isus: „Tatăl nostru care eşti în ceruri, sfinţească-se Numele Tău!”.

      Revista PROLOGOS - martie 2003

PORUNCA  A  PATRA

Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti. Să lucrezi şase zile şi să-ţi faci lucrul tău, dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată Domnului Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta. Căci în şase zile Domnul a făcut cerurile, pământul şi marea şi tot ce este în ele, iar în ziua a şaptea s-a odihnit: de aceea Domnul a binecuvântat ziua de odihnă şi a sfinţit-o.” ( Exodul 20:8-11)

   Patru versete, o singură poruncă care cuprinde patru aspecte esenţiale în îndeplinirea ei. 

1Conştientizarea (reamintirea) că există o zi de odihnă care se cere sfinţită;

2 Precizarea că săptămâna cuprinde şase zile lucrătoare şi o zi de odihnă închinată Dumnezeului creator;

3 Interdicţia de lucru se aplică şi celor din casă, copiilor, robilor, străinilor, dar şi animalelor (de muncă), deci tuturor vieţuitoarelor de sub acoperişul tău;

4 Recunoaşterea exemplului Dumnezeului creator care „în şase zile a făcut cerurile, pământul şi marea şi tot ce este în ele, iar în ziua a şaptea s-a odihnit, binecuvântând-o şi sfinţind-o.”

      într-o epocă în care popoarele antice practicau culturile păgâne, de adoraţie a animalelor, astrelor, morţilor sau politeismul, cu consecinţe dezastruoase în plan moral în viata societăţilor respective, poporul evreu este ales pentru a primi revelaţia (descoperirea) lui Dumnezeu şi refacerea relaţiei dintre Creator şi om înainte de a fi prea târziu (vezi istoria cetăţilor Sodoma şi Gomora - Geneza 19).
     Prin cunoaşterea şi ascultarea de preceptele divine se puneau bazele unei societăţi sănătoase sub toate aspectele. In aceste condiţii observăm că majoritatea poruncilor divine sunt o necesitate după căderea omului în păcat (Geneza 3:4), până în acest moment nefiind cunoscute uciderea, adulterul sau hoţia.
    Spre deosebire de acestea, porunca referitoare la odihnă vine chiar de la creaţiune (Geneza 2:2-3), Dumnezeu punând deoparte un timp pentru stabilirea unei relaţii cu fiinţele abia create. De aceea la poalele muntelui Sinai porunca a patra începe cu: „adu-ţi aminte...”
Aducerea aminte este cerută după o perioada de uitare.
     Şi astăzi este necesară o aducere aminte, atât pentru ziua de odihnă, cât și pentru celelalte porunci şi învăţături din Sfânta Scriptură. Fără a lăsa loc de interpretări şi confuzii, până a ajunge la muntele Sinai, poporul eliberat din robia Egiptului, primeşte pe lângă alte binecuvântări, binefaceri şi miracole şi revelaţia zilei a şaptea prin chiar mana cu care erau hrăniţi in pustie. în fiecare zi strângeau o anumită cantitate (un omer =2,4l) pe care o consumau. Dacă rămânea ceva din ea neconsumat, a doua zi făcea viermi devenind necomestibilă. Dar în fiecare ziua a şasea a săptămânii strângeau o cantitate dublă şi pentru ziua a şaptea, care nu se strica şi putea fi mâncată pe parcursul celor două zile (Exodul 16).
    Ca şi celelalte porunci, porunca a patra trebuie privită ca o instrucţiune, o învăţătură de ascultarea căreia este condiţionată o binefacere, o binecuvântare, o relaţie armonioasă cu Dumnezeu.
    Legea lui Dumnezeu nu se referă numai la fapte, ci şi la starea minţii şi a sufletului, care sunt izvorul faptelor (Marcu 7:20-23). Fie că ne place sau nu, fie că vrem sau nu vrem, ziua de odihnă vine peste întreaga planetă, dar înţelegerea şi ascultarea depind de conştiinţa individuală. Dumnezeu, ca fiinţă iubitoare şi raţională, nu se joacă cu vorbele, nici nu retrage sau schimbă azi ceea ce a spus ieri sau acum şase mii de ani. Iar sfinţenia Sa constă tocmai în statornicie, dreptate, iubire, milă dovedite prin Fiul Său, Isus Hristos. De altfel nu am putea avea încredere într-un comportament nestatornic, nu am şti când şi ce să credem.
      Ziua de odihnă a fost dată pentru om (Marcu 2:27-28) pentru a se recrea după
şase zile de muncă şi pentru a se bucura de o relaţie sănătoasă cu Dumnezeu. Harul şi Duhul Sfânt sunt date de Dumnezeu când şi cui vrea, omul nu poate decât să le accepte sau să le respingă, dar nu le poate lua singur. De aceea suntem chemaţi la odihnă într-o zi aleasă de Dumnezeu, nu de om.
     Munca este uneori grea, obositoare chiar, şi de aceea este necesară şi odihna. Dar amândouă trebuie privite în termeni normali, fără exagerări nici într-o parte nici în alta, adică nu extenuare, dar nici trândăvie. Iar odihna nu poate fi apreciată decât în contrast cu munca. Cel mai bun şi sigur mod de sfinţire a zilei de odihnă îl constituie exemplul Domnului Isus. Deşi nu a fost înţeles de contemporanii Săi şi adesea a fost acuzat (de farisei) că încalcă sabatul (odihna) asta nu înseamnă că greşea. Aceeaşi oameni, conducătorii şi preoţii vremii nu L-au recunoscut nici ca Mesia condamnându-l la moarte şi împlinind astfel profeţiile! Asta nu înseamnă că El nu a fost Mântuitorul...

     Ce făcea Domnul Isus în ziua a şaptea? Mergea după obiceiul Său la sinagogă (Luca 4:16) pentru a citi din sulurile cărţii, învăţa, dar făcea şi multe vindecări, vizite la prieteni, mergea din loc în loc făcând bine la tot poporul. Nu lipseau ieşirile în natură, meditaţia, studiul şi mai ales comuniunea cu Dumnezeu Tatăl - rugăciunea.
El făcea din ziua sabatului o zi de bucurie şi de fericire, şi nu de întristare şi apăsare.
Toţi scriitorii Bibliei acordă zilei de odihnă o atenţie deosebită. Vă invit sa citiţi singuri Sfânta Scriptură. Să fiţi pro! Logos. Isaia 56:1-8, Isaia 58:13-14, Evrei 4, Exodul 16:23, Neemia9:13-14.
     Cu porunca a patra se încheie îndemnurile de a restabili o relaţie cu Dumnezeu! Urmează îndemnurile pentru a restabili relaţii normale între oameni! Până atunci să medităm la întrebările de la care am pornit „călătoria” spre învăţăturile divine şi să ne răspundem sincer daca am învăţat ceva, dacă suntem mai buni, dacă suntem mai aproape de Dumnezeu şi de semeni, dacă am găsit pacea pe care o căutam, daca L-am găsit pe I Isus ca singur Mântuitor!
Şi să nu uităm răspunsurile pe care chiar Biblia ni le oferă, în chiar cuvintele Logosului:
Binele este Unul singur. Dacă vrei să intri în viaţă, păzeşte poruncile!” (Matei 19:17)
Căci, cine va păzi toată Legea şi va greşi într-o singură poruncă, se face vinovat de toate” (Iacov2:10)

      Revista PROLOGOS - aprilie 2003


PORUNCA  A CINCEA


     “Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău.” (Exodul20:12)


Porunca a cincea din decalog este prima din poruncile care stau la baza unor relaţii corecte între oameni şi arată importanţa pe care Dumnezeu o acordă familiei. Intre membrii familiei se stabilesc legături care să-i apropie de Dumnezeu sau, dimpotrivă, să-i îndepărteze, legături care se reflectă în viaţa de zi cu zi, în relaţiile cu semenii, la locul de muncă, la şcoală sau pe stradă. Cel care îl iubeşte (şi cunoaşte) pe Dumnezeu, îi iubeşte şi pe oamenii din jur, indiferent în ce relaţie se află aceştia cu Dumnezeu. Dragostea trebuie înţeleasă la adevărata ei valoare şi de cel care dăruieşte, şi de cel care primeşte. Aşa cum este descrisă în 1Corinteni 13, dragostea este mai mult decât un sentiment, este o atitudine, un mod de viaţă şi reprezintă o piatră de temelie pentru construirea oricărei relaţii trainice între oameni. 
Revenind la imperativul cu care începe această poruncă, cinstirea părinţilor înseamnă deprinderea obiceiului, încă de mici, de a iubi, respecta, onora şi asculta, obicei promovat prin educaţie, în primul rând de părinţi. Copiii care ştiu să-şi cinstească părinţii vor avea aceeaşi atitudine şi faţă de semeni, nepunând probleme de ordin moral nici în societate. Copiii au nevoie de dragoste aşa cum plantele au nevoie de lumină şi apă. Primind-o, o vor dărui la rândul lor, părinţilor şi semenilor. însă nimeni nu poate dărui ceea ce nu are. Aşa cum se arată în 1Corinteni 13, dragostea are întâietate, cuprinzând pe toate celelalte atribute şi sentimente umane. Cine iubeşte, cu siguranţă, respectă, dar nu toţi care respectă, iubesc.
împlinirea poruncii este urmată de o făgăduinţă pentru cei care au o viaţă armonioasă în familie. însă cu regret constatăm neluarea în considerare a ei şi, în consecinţă, destabilizarea familiei. Exemplele negative sunt în creştere, ceea ce înseamnă o mergere spre ruină generaţie după generaţie. Adeseori copiii îşi irosesc timpul cu lucruri de mică importanţă, neglijând relaţiile cu părinţii, sfaturile şi nevoile lor. Urmările se văd în depărtarea de Dumnezeu, de părinţi, în irosirea propriei vieţi în conjuncturi menite să le aducă multă durere - vezi parabola fiului risipitor din Luca 15. 
Cinstirea părinţilor este o datorie a copiilor, dar pentru modul în care copilul o va înţelege şi practica, părintele are o mare responsabilitate, având nevoie de multă înţelepciune şi pricepere. Aşa cum Dumnezeu este sfânt şi vrednic de cinstire, şi părinţii trebuie să fie vrednici de cinstire. Dar respectul şi iubirea, să nu uităm, au nevoie de reciprocitate. „Părinţi, nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri!...’’(Efeseni 6:4) 

      Revista PROLOGOS - mai 2003


PORUNCA  A  SASEA


"Să nu ucizi" (Exodul 20-13)

    Privind în jur constatăm că a muri este ceva normal pe planeta Pământ. Orice vietate se naşte şi moare. Dar intenţia lui Dumnezeu a fost alta. El l-a creat pe om după chipul şi asemănarea Sa, adică veşnic. Moartea a intervenit ca un accident, rezultat al neascultării şi al amăgirii omului de către potrivnicul lui Dumnezeu (vezi Geneza). Plata păcatului este moartea. Ce diferenţă între veşnicie şi viaţa limitată pe care omul a "dobândit-o" prin nesupunere! Şi dacă acest lucru nu era suficient de rău, omul a găsit o modalitate de a scurta viaţa şi mai mult: uciderea. Luarea vieţii unui semen sau a propriei vieţi (sinucidere) este un amestec în planul lui Dumnezeu, Creatorul vieţii, care a suflat în nările omului suflare de viaţă facându-l un suflet viu. 
    Prima crimă este consemnată de Biblie în Geneza 4, când Cain s-a mâniat că jertfa adusă de fratele său Abel a fost primită cu plăcere de Domnul, şi l-a omorât când erau la câmp. Nimic nu s-a schimbat până azi, rădăcina răului fiind aceeaşi. La baza crimelor şi a altor fapte rele stau mânia, invidia, dorinţele rele şi poftele nestăpânite care, odată intrate în sufletul omului, încolţesc şi cresc asemenea unor plante, iar după un timp dau fructe care se coc şi fac şi ele seminţe şi răul se înmulţeşte. De aceea în Matei 5:22 se reaminteşte că mânia şi apelativele: Prostule! sau Nebunule! (desigur şi altele), care pot dezechilibra relaţiile între semeni, sunt supuse judecăţii. S-ar putea ca uciderile la mânie să nu fie premeditate şi impulsul de moment să fie acela care acţionează rapid, înaintea raţiunii şi a sentimentelor adevărate, dar fapta, ca şi consecinţele, tot incalculabilă rămâne. Oricum Dumnezeu nu poate fi păcălit, El cunoaşte toate colţurile şi ascunzişurile minţii şi ale inimii!
    Nici băutura nu poate fi o scuză în asumarea responsabilităţii, pentru că înainte de primul pahar orice om trebuie să ia aminte la consecinţe. Răul este mai uşor de prevenit, decât de stăpânit după ce a prins rădăcini, asemenea bolilor.(în trecut medicii chinezi erau plătiţi pentru a preveni bolile, nu pentru a le trata)
Cel care a iubit lumea atât de mult încât s-a jertfit asemenea unui miel nevinovat, a fost preocupat pentru ca relaţiile între oameni să fie bazate pe iubire şi prietenie. Toate învăţăturile Sale amintesc şi repetă acest tip de relaţii, mergând până la iubirea vrăjmaşilor - iar viaţa Sa, exemplul Său nu contrazic cu nimic învăţăturile Sale.
Pentru a fi feriţi de consecinţele faptelor rele, condamnate chiar de legile omeneşti (inspirate din cele divine), oamenii trebuie să ceară şi să se lase călăuziţi de Duhul Sfânt, ale cărui roade sunt atât de bine reliefate în Galateni 5:22-23 şi anume: dragoste, bucurie, pace, îndelungă răbdare, bunătate, facere de bine, credincioşie, blândeţe, stăpânire de sine.
    Uciderea nu înseamnă numai moartea violentă, rapidă. Tot ucidere este şi moartea lentă provocată prin otrăvire, mai mult sau mai puţin conştientă. Scurtarea vieţii (deci o moarte lentă) este provocată de folosirea drogurilor "permise": cafea, tutun, alcool, ca şi a celor nepermise, narcoticele. Viaţa poate fi scurtată şi prin obiceiuri neînţelepte şi nesănătoase practicate la nivelul alimentaţiei, odihnei, muncii şi condiţiilor de muncă, sau în stabilirea relaţiilor interumane.
Viaţa fiecărui om este un dar de la Dumnezeu, de aceea nu trebuie risipită sau distrusă. Fiecare om este preţios înaintea lui Dumnezeu şi iubit; pentru fiecare dintre noi Domnul Isus a murit pe cruce, nu numai pentru o viaţă veşnică fericită, dar şi pentru viaţa de acum în care pot fi constatate binecuvântările ascultării de poruncile Sale.
Nimeni nu trăieşte numai pentru sine, ci şi pentru cei din jur. Modelul de viaţă al fiecăruia influenţează vecinii, prietenii, colegii dar mai ales copiii. Obiceiurile bune sau rele vor fi preluate de copii, care până să ajungă la cunoaştere şi înţelegere, vor învăţa prin imitare. Şi să nu uităm: cu cât vieţile părinţilor sunt mai scurte, cu atât traumele psihice ale copiilor sunt mai mari şi mai timpurii, fiind nevoiţi să înfrunte greutăţile vieţii la vârste, uneori fragede.
Porunca are şi o parte spirituală. Spiritismul şi diversele manifestări oculte sunt în slujba răului, provocând boli şi moarte celor mai slabi, sau creduli.
Neglijenţa este de condamnat atât la cei care nu vor să ia seama la învăţăturile divine, cât şi la cei care le cunosc şi nu le aplică în vieţile lor sau nu se îngrijesc să le transmită şi celor din jur. Chiar Isus a spus în Ioan 8:12: "Eu sunt lumina lumii. Cine Mă urmează pe Mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii.”
O poruncă scurtă, clară şi precisă, asemenea unui ordin folosit în armată! Cu deosebirea că în timp ce Dumnezeu ne spune: Să nu ucizi, militarul din noi ordonă: Ochiţi! Foc! Adică: ucideţi! (chiar dacă nu-i vedeţi şi nu-i cunoaşteţi pe cei din faţă şi nici nu v-au făcut nimic rău!!) 
Ne imaginăm un copil, bebeluş, o fiinţă nevinovată, fără apărare însoţită de întrebarea: puteţi să-l ucideţi? Dacă acum nu puteţi, când creşte şi devine adult de ce puteţi? 

    Revista PROLOGOS - iunie 2003


PORUNCA  A  SAPTEA


Să nu comiţi adulter” (Exodul 20:14)


    Căutând să pătrundem mesajul lui Dumnezeu, dincolo de restricţia exprimată direct (dar necesară), descoperim din nou iubirea divină pentru om (nu numai ca individ, ci şi ca persoană socială, în relaţiile cu semenii). Familia, ca primă instituţie, a fost şi este în centrul atenţiei lui Dumnezeu, căci “Dumnezeu a văzut că nu este bine ca omul să fie singur” şi i-a creat un ajutor, femeia, chiar din coasta sa (vezi Geneza 2:18-22), făcându-i un singur trup, două jumătăţi care să formeze un întreg desăvârşit. 

Mustrând desfrânarea la cei care au săvârşit-o, apostolul Pavel (1 Corinteni 6:18-20) îndeamnă la meditaţie pe cei ce nu au săvârşit-o: “Fugiţi de desfrânare! Orice alt păcat pe care-l face omul este afară din trup, dar cine desfrânează păcătuieşte împotriva trupului său. Nu ştiţi că trupul vostru este templul Duhului Sfânt, care este în voi şi pe care îI aveţi de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri? Căci aţi fost răscumpăraţi cu un preţ. Slăviţi, deci, pe Dumnezeu în trupul vostru!”
Dar, pentru a fi un singur trup, cele două părţi care-l compun trebuie “lipite” cu un liant numit dragoste, asemeni celei arătate de Creator. 
Intr-o lume din ce în ce mai confuză, în care nonvalorile şi imoralitatea sunt admirate şi dorite (idolatrizate chiar), nevoia de Dumnezeu şi de adevărurile Sale revelate în Sfânta Scriptură este o necesitate evidentă. Fără a analiza (aici) alte aspecte ale anormalităţii care ne asaltează zilnic şi rămânând doar la tematica acestei porunci, să ne întrebăm cum e posibil ca desfrânarea să fie inclusă în rândul meseriilor legiferate şi practicate cu carte de muncă, fiind socotită chiar “cea mai veche meserie din lume”?
Societatea ce spune? Părinţii, fraţii, soţii nu se gândesc la aceste femei? Dar la simţămintele lor nu se mai gândeşte nimeni? La sufletele lor şi la consecinţele care vor urma în timp? La cauzele care generează acest flagel şi la pericolele la care ne expunem pe termen lung? Nu trebuie să uităm că prevenirea este mai uşoară decât tratarea! Şi nici să închidem ochii la cauzele care duc la asemenea situaţii: lipsa locurilor de muncă, lipsa decenţei şi mulţimea abuzurilor la serviciu, subaprecierea muncii adevărate.
Dorinţa lui Dumnezeu este să ne iubim şi să ne respectăm unii pe alţii. Un motiv în plus de respect pentru femeie este calitatea de mamă, care implică creşterea şi educarea copiilor, prin cuvinte, dar mai ales prin exemplul personal. Şi nu putem fi indiferenţi dacă copiii vor fi o binecuvântare sau un blestem pentru societate. Pentru a fi o binecuvântare, au nevoie de o afecţiune adevărată, de a nu fi frustraţi material sau spiritual. Chiar dacă am insistat pe fapta comisă de femeie, ea este la fel de gravă şi atunci când este comisă de bărbat, cu toate că societatea pare a fi 
mai tolerantă în acest caz. Legătura dintre cele două părţi ale întregului (cuplul soţ-soţie) este în pericol în aceeaşi măsură (indiferent cine ar fi...), iar rănile sufleteşti sunt la fel de profunde şi de o parte şi de alta (chiar dacă cel care comite fapta nu-şi dă seama pe moment). Şi asta, pentru că fapta în sine înseamnă îndepărtare de Dumnezeu.
Adulterul are şi o conotaţie spirituală, Biblia prezentându-L pe Isus Hristos ca Mire, iar biserica (adevărată!) ca pe o mireasă. între cei doi se stabileşte o relaţie asemenea celei conjugale, cu deosebirea că Mirele Şi-a dovedit iubirea veşnică şi nu poate fi acuzat sau bănuit de adulter. Cea care poate săvârşi această faptă este doar “femeia” (biserica - în totalitate, dar mai ales, în parţialitate, prin membrii săi).
Unii se laudă că n-au călcat porunca a şaptea, dar pot fi vinovaţi de necredincioşie spirituală, pentru că nu există cale de mijloc: ori suntem credincioşi lui Hristos, ori lui Satana! Şi, ori de câte ori nu-I slujim lui Hristos, îi slujim celuilalt! Să lăsăm Duhul Sfânt să-şi facă lucrarea în vieţile noastre, pentru ca nici unul din aspectele prezentate să nu fie încălcat!

      Revista PROLOGOS - iulie 2003


PORUNCA  A  OPTA

Să nu furi” (Exodul 20:15)


 A fura înseamnă a-ţi însuşi ceva ce nu este al tău, ceva care aparţine altcuiva. Dacă la prima vedere ne gândim că obiectele acestei acţiuni sunt lucrurile materiale, aprofundând sensul acestei porunci, constatăm că şi aceasta (ca şi celelalte) are aplicaţii în plan spiritual - la fel de uşor (poate chiar mai uşor) se pot fura idei, vorbe, secrete, reputaţia, odihna, timpul, libertatea şi chiar... sentimente. Acţiunea săvârşită încalcă dreptatea şi ordinea divină, cu consecinţe nedorite în plan material, dar şi spiritual atât pentru făptaş, dar şi pentru păgubit. Dacă făptaşul, prin fapta sa, rupe un echilibru statornicit (chiar de Dumnezeu) creându- şi pentru moment un avantaj (nemeritat), reacţia celui păgubit apare şi ea imediat. Aceasta va fi în funcţie de consistenţa relaţiei cu Dumnezeu (gradul de cunoaştere): blestem sau răzbunare (pentru cei care nu-L cunosc), căutare a dreptăţii la instituţiile abilitate pentru cei care-L cunosc parţial sau iertare (şi chiar binecuvântare a persoanei, nu a faptei) pentru cei care II cunosc bine pe Dumnezeu.

    Oricum, mai devreme sau mai târziu, şi Dumnezeu va interveni prin metodele Sale înţelepte, atât pentru întoarcerea şi salvarea celui păcătos, dar şi pentru îndreptarea prejudiciului celui păgubit. Aceste fapte nu s-ar produce, dacă omul ar iubi pe Dumnezeu şi pe aproapele său ca pe sine însuşi, şi dacă ar înţelege că cel furat nu este numai omul, dar şi Dumnezeu. Toate lucrurile văzute şi nevăzute, materiale şi imateriale sunt făcute de El (Psalmi 104). Noi nu aducem nimic cu noi pe acest pământ iar când plecăm, chiar puţinele lucruri pe care le luăm, nu ne mai sunt de folos! Furtul este un mare pericol pentru proprietate, pentru dreptul de proprietate şi recunoaşterea acestui drept. în Levitic 19:11 se spune: “Să nu furaţi şi să nu minţiţi, nici să nu vă înşelaţi unii pe alţii”, iar la versetul 13 scrie: ”Să nu asupreşti pe aproapele tău şi să nu-l jefuieşti. Să nu opreşti până a doua zi plata celui tocmit. ”Cărţile Vechiidui Testament cuprind multe învăţături şi reglementări morale, iar ascultarea şi îndeplinirea lor aveau (şi au şi astăzi) ca efect formarea unei societăţi sănătoase, echilibrate şi prospere. Ori de câte ori poporul s-a îndepărtat de Cuvântul Domnului prin neascultare, nenorocirile de tot felul (secete, lăcuste, invazii străine, boli, foamete etc.) au lovit cu putere şi au încetat doar atunci când revenirea (pocăinţa) îi aducea pe oameni din nou lângă Dumnezeu. Ca în orice fenomen (fie el şi infracţional), cauzele stau la baza efectelor. Cauzele care conduc la formarea acestui obicei sunt atât materiale cât şi imateriale (morale). Dintre cele materiale sunt: lipsurile, nevoile, mai ales cele elementare - hrană, căldură, strictul necesar unui trai decent. Persoana aflată sub presiunea acestor nevoi cumulate cu lipsa locurilor de muncă, plata prin subevaluarea muncii prestate (Căci Scriptura zice: “Să nu legi gura boului care treieră grâul” şi “vrednic este lucrătorul de plata lui” 1 Timotei 5:18), anumite etape de vârstă ,,lipsa unei educaţii corespunzătoare şi altele recurge la acest gest extrem condamnat de Dumnezeu şi de societate. Dar societatea este în egală măsură răspunzătoare pentru astfel de gesturi disperate (Jean Valjean a fost condamnat pentru că a furat o pâine!), prin pasivitatea şi indiferenţa faţă de condiţiile de muncă şi de trai ale unor semeni! Factorii morali care generează fenomenul sunt educaţia necorespunzătoare (în familie, biserică, şcoală, societate) şi lipsa unei atitudini prompte şi eficiente ale celor din jur în fazele de început, până când nu se formează un obicei adânc înrădăcinat în conştiinţă: şi sâ nu uităm că fapta este aceeaşi indiferent de valoarea obiectului (fie că este vorba de un obiect evaluat la milioane de dolari, la câţiva lei sau fără valoare). Dorinţa de îmbogăţire rapidă, lăcomia sunt alte cauze care stau la temelia furtului. Subevaluarea unor obiecte, a unor prestări de servicii sau chiar unele foloase necuvenite, nu sunt cinstite şi conduc către o cale care-L îndepărtează pe om de Dumnezeu. În Efeseni 4:28 se spune: “Cine fură, sâ nu mai fure; ci mai de grabă sâ lucreze cu mâinile lui la ceva bun, ca să aibă ce să dea celui lipsit”. A fura şi a lucra sunt două lucruri total diferite. A fura înseamnă a te îndepărta de Dumnezeu şi a cultiva în suflet o stare de nelinişte, de teamă care va îmbolnăvi şi trupul. A munci corect înseamnă a aduce slavă lui Dumnezeu şi a-I mulţumi pentru calităţile intelectuale şi fizice cu care a înzestrat pe om, şi a ajuta pe semeni şi pe cei aflaţi în nevoi.

    Revista PROLOGOS - august 2003


PORUNCA  A  NOUA


"Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău." (Exodul 20:16)

    Porunca a noua este o condamnare a minciunii indiferent de forma, situaţia, domeniul sau împrejurarea folosită. Trebuie înţeles că între adevăr şi minciună nu există nici un element comun, ele se exclud reciproc. Adevărul este o însuşire dumnezeiască, iar minciuna una satanică.
   Prin felul în care folosim şi practicăm adevărul ne alegem singuri locul lângă Dumnezeu sau lângă potrivnicul Său, Satana. 
Biblia, care relatează lupta dintre Dumnezeu şi Satana pe acest pământ pentru salvarea oamenilor, dintre adevăr şi minciună, dintre bine şi rău, îl consideră pe Dumnezeu însuşi Dumnezeul adevărului (Psalmii 31:5); Isus Fiul lui Dumnezeu este adevărul (Ioanl4:6); Duhul Sfânt este adevărul (loan 5:6); Cuvântul lui Dumnezeu este adevărul (Ioan 17:17); Legea Sa este adevărul (Maleahi 2:6; Psalmii 149:142); faptele Sale sunt adevăr (Daniel 4:37); judecata Sa este adevărată (Romani 2:2); planurile Sale sunt adevărate (Isaia 25:1). Aceeaşi carte îl numeşte pe Satana tatăl mincinoşilor, ucigaş şi pârâşul fraţilor săi. În Apocalipsa 21:8 se spune ca răsplata mincinoşilor (împreună cu cei idolatri, vrăjitori, desfrânaţi, ucigaşi, urâcioşi, necredincioşi şi fricoşi) este în iazul de foc, adică moartea a doua. Minciuna este prietena bună a oamenilor "certaţi" cu Dumnezeu, sau a celor care nu vor să-L audă şi să-L cunoască. Ea face din alb negru şi din negru alb producând derută, confuzie, neîncredere şi “adoarme” conştiinţa - glasul lui Dumnezeu în om - în plan spiritual. în planul vizibil, al materialului, al faptelor, efectele sale sunt: certuri, divorţuri, dezbinări, războaie, gelozii, crime şi tot felul de nedreptăţi.
    Adevărul absolut este Dumnezeu. El nu poate fi cunoscut decât dacă există dragoste pentru adevăr, iar locul de întâlnire dintre Dumnezeu şi om este în adâncul inimii (Psalmii 15:2). Făcând analogie cu o ştiinţă exactă - matematica - putem spune că adevărul este unul singur, dar minciuni sunt foarte multe, aşa cum rezultatul unei probleme este unic, iar rezultate eronate o infinitate. O greşeală cât de mică ne îndepărtează de rezultatul corect ca şi păcatele mici care îndepărtează de Dumnezeu. Satana foloseşte cu dibăcie un arsenal întreg de minciuni (adesea asociate cu linguşeli, laude, exagerări) pentru a ne îndepărta de Tatăl Ceresc, de Fiul Său, de Duhul Sfânt şi de Cuvântul Scris. El ştie că orice minciună repetată începe să fie percepută ca adevăr, iar după un timp, oamenii nu mai caută dovada şi cred orice le convine sau le face plăcere. Dar pe Dumnezeu nu-L poate înşela nimeni. Chiar dacă uneori tace şi cu îndelungă răbdare aşteaptă întoarcerea omului de pe calea morţii. Adesea, de la o minciună “nevinovată”, “mică”, “scuzabilă”, “necesară” pentru a salva o situaţie critică se ajunge la obişnuinţă, astfel că după un timp omul nu mai poate face diferenţa între adevăr şi minciună, nu mai percepe corect efectele minciunilor sale şi devine o jucărie în mâna celui rău. A minţi pe aproapele tău este grav, dar şi mai grav este să te minţi pe tine însuţi; căci aproapele poate îndrăzneşte să te mustre, să-ţi atragă atenţia şi te întorci, dar dacă singur L-ai îndepărtat pe Dumnezeu din sufletul tău prin minciună, atunci nu mai este cale de scăpare! Indiferent de vârstă, sex, religie, profesie, rasă, ispita este pretutindeni prezentă. Uneori suntem puşi în situaţii neplăcute - de a minţi pentru a menţine o relaţie bună cu un şef, cu un prieten, cu o cunoştinţă - dar poziţia corectă este de partea adevărului, chiar dacă este împotriva noastră. Să nu uităm că orice faptă şi vorbă sunt cunoscute în cer! Dar dreptatea şi adevărul lui Dumnezeu nu sunt ca acelea practicate şi ştiute de oameni, având în spate interese meschine! Psalmul 12 prezintă situaţia existentă pe pământ: oamenii îşi spun minciuni unii altora, vorbesc cu buze linguşitoare şi inima făţarnică. Domnul va tăia toate buzele linguşitoare, limba care vorbeşte cu trufie, pe cei ce zic: “vom birui cu limba noastră; buzele noastre sunt cu noi; cine este stăpân peste noi?” (v.2-4) Dacă minciuna, bârfa, bănuiala ar înceta, dragostea şi prietenia chiar între oameni de naţionalităţi diferite ar creşte spre slava Domnului! Singurul sprijin sigur pe cărarea lunecoasă a minciunii rămâne adevărul încercat şi sigur din Cuvântul lui Dumnezeu aşa cum este scris.

    Revista PROLOGOS - septembrie 2003

PORUNCA  A  ZECEA


"Să nu pofteşti casa aproapelui tău; să nu pofteşti soţia aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău " (Exod.20.17)

   Porunca a opta cerea să nu furi, iar porunca a zecea interzice chiar să pofteşti lucruruile aproapelui. Furtul este o faptă care poate fi constatată, probată, o manifestare exterioară a dorinţei lăuntrice (a poftei). Legile omeneşti - instanţele de judecată - condamnă comiterea faptei, dar în faţa lui Dumnezeu care cunoaşte cugetul, inima omului, este considerat păcat nu numai acţiunea exterioară, vizibilă ci şi spiritul, atitudinea omului. Dorinţa poftitoare este considerată păcat. Indiferent dacă este transformată în faptă sau nu, dorinţa însăşi este păcat. Legea poate fi încălcată prin faptă şi cuget sau numai prin cuget. De aceea cugetul trebuie păstrat curat, căci pofta odată intrată în minte, asemenea unor seminţe (ale răului) încolţeşte şi va aduce roade (fapte ale răului)."Căci din inimă ies gânduri rele, ucideri, fapte de adulter, desfrânări, furturi, mărturii mincinoase, hule " (Mateil5.19). 
    Educaţia are un rol esenţial în formarea unei minţi curate, a unui caracter desăvârşit, iar discernământul - alegerea între bine şi rău - este necesară pentru a urma calea dreaptă, calea adevărului şi a vieţii. Porunca a zecea trebuie respectată cu prioritate. Respectarea ei înlătură pericolul nerespectării poruncilor a şaptea şi a opta - ca fapte premeditate, dar nu exclude încălcarea lor într-o clipă de slăbiciune sau necontrolare a stăpânirii de sine. Referindu-se la aceste ale legii Domnul Isus Cristos a spus : "Dar Eu vă spun că orişicine se uită la o femeie, ca să poftească, a şi comis adulter cu ea în inima lui "(Matei5.28). Este evidentă legătura între cele două porunci. Iar în versetul următor se dă soluţia pentru a nu păcătui: "Iar dacă ochiul tău cel drept este o cursă pentru tine, scoate-l şi aruncă-l de la tine; căci este spre folosul tău să piară unul din mădularele tale şi să nu-ţi fie aruncat tot trupul în gheenă."(v.29)!!  (Dacă Domnul Dumnezeu n-ar fi îndelung răbdător cu noi sau dacă noi am lua foarte în serios acest îndemn, oare câţi dintre noi ar mai avea ambii ochi ?!) 
   Recitind cartea Genezei observăm că dorinţa omului (pofta) de a deveni înţelept - de a cunoaşte binele şi răul - combinată cu neascultarea de porunca (glasul) lui Dumnezeu, care-l avertizase de consecinţe, amplificate de şiretenia amăgitoare a şarpelui au avut ca rezultat deteriorarea şi transformarea în rău a tot ceea ce Dumnezeu făcuse bun, prin înţelepciunea Sa. În Biblie găsim numeroase alte exemple în care pofta a dus la păcate dezastruoase şi dezgustătoare: David
a poftit femeia altui bărbat (Urie Hetitul) mergând până la a-l trimite la moarte! Fiii lui Dumnezeu au poftit fetele oamenilor, rezultând o generaţie în care s-a înmulţit fărădelegea atât de mult încât singura soluţie a fost potopul! 
Pilat a poftit prietenia Cezarului trimiţând la moarte un nevinovat - pe Isus Cristos - şi eliberând un ucigaş - pe Bamaba! Exemplele pot continua, dar cel mai grozav este cel al lui Lucifer care a poftit chiar tronul lui Dumnezeu şi poziţia Lui, declanşând un război în cer, dar şi pe pământ, pretinzând închinarea pe care omul o datorează doar Creatorului său! 
    Poftirea este esenţa păcatului şi stă la baza egoismului, a lăcomiei şi a zgârceniei fiind materializată prin acaparare. Opusul este iubirea ca esenţă a dreptăţii fiind temelia altruismului, a dărniciei şi milosteniei. Nu trebuie confundată dorinţa în limitele normalului - de a duce o viaţă decentă, de a avea cele necesare traiului conform cu posibilităţile oferite de o muncă cinstită - cu dorinţa "patologică" care produce tulburare şi nemulţumire. "Mulţumiţi-vă cu ce aveţi" (Evrei 13.5), "M-am deprins să fiu mulţumit cu starea în care mă găsesc (Fil.4.11), "Fiecare dintre voi să ştie să-şi stăpânească vasul în sfinţenie şi în cinste, nu în aprinderea poftei, ca popoarele care nu cunosc pe Dumnezeu"(1 Tes.4.4-5), sunt doar câteva din sfaturile şi îndemnurile apostolului Pavel care le-a experimentat ca un adevărat creştin. 

    Revista PROLOGOS - octombrie 2003



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu